Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
torsdag 9. september 2010

Dårlig samvittighet

Det er mulig at jeg med dette innlegget fremstiller meg selv som riv ruskende gal, men det ville i så fall ikke komme som et sjokk på noen av dere om så skulle være, vil jeg tro. Overskriften antyder at jeg i dag har tenkt til å si noen velvalgte ord om dårlig samvittighet – muligens fordi jeg har dårlig samvittighet selv. Om ikke velvalgte, så har jeg i alle fall noen ord om dårlig samvittighet. Den generelt dårlige samvittigheten.

”Den bare lå der og ropte på meg” er et mye brukt forsvarsargument når det kommer til kvinner og salg. ”Jammen så la den bare rope” responderer som regel Bustemannen til et slikt argument. ”Du hopper jo ikke når jeg sier hopp, så hvorfor skal du kjøpe når den sier kjøp?” At det handler om samvittighet har han selvsagt ikke skjønt. Ikke ville han skjønt det om jeg forklarte det heller, tror jeg.


Ja, for det går faktisk på samvittigheten løs. ”Stakkars den genseren som ligger der helt alene. Det er jo ingen som vil ha den. Så trist det må være for den genseren og bli glemt slik.” Eller ”den stakkars, stakkars cardiganen som mangler en knapp. Ingen er perfekte. Og den knappen? Den kan vi jo bare sy på igjen.”


Eller de stakkars vesenene hjemme hos meg, kalt blomster. Skulle jeg slumpe til å ødelegge et blad, eller velte en potte, må jeg alltid be pent om unnskyldning. Tenk hvis den stakkars blomsten føler seg oversett og mishandlet? Det kan vi jo ikke ha noe av, kan vi vel? At jeg glemmer å vanne, er en annen side av saken…


Bustemannen bare rister på hodet, og kaller meg en gærning med tvangstanker. Hvis tvangstanker innebærer å vise omtanke for omgivelsene, så kan jeg helt klart leve med en slik diagnose. Det jeg imidlertid lurer litt på, er hvorfor det er slik? Min foreløpige hypotese går ut på at det er de voksne sin skyld. Det er de som lærer barna å personifisere. Så vidt jeg kan huske, var det til og med et eget tema i norsktimene på barneskolen. Personifisere – tillegge menneskelige egenskaper til dyr, planter og døde gjenstander. Og Alf Prøysen. Alf Prøysen som skrev om den stakkars teddybjørnen som var storgevinst på sirkustivoli. Han kan også få litt av skylden. Hadde det ikke vært for snev av sunn fornuft, kunne leketøysforretningene tjent store penger på min dårlige samvittighet ovenfor teddybjørner, takket være Alf Prøysen.


Å lære å vise omsorg, er en viktig del av barneoppdragelsen, men når har man lært barnet ”nok” omsorg? Jeg antar at man har gjort en (altfor?) god jobb når 1) poden hyler som besatt fordi teddybjørnen falt i bakken – den kan jo ha brukket nakken, når 2) poden gråter seg i søvn med tanke på den stakkars Barbien som faktisk har brukket nakken, og når 3) poden vurderer å ekte en uteligger for å gi ham eller henne et nytt og bedre liv. Det er nok mange feller å gå i som forelder. Når burde varsellampene begynne å blinke? Pappa: Hvorfor overså du varsellampene? Ikke slik å forstå at Bustemannen er tidligere uteligger, men de må jo ha begynt å blinke en gang på nittitallet?

Ja, for selv om jeg ikke er en samler som fyller opp skuffer og skap, får jeg fryktelig dårlig samvittighet de gangene jeg kaster noe; ”Å, stakkars! Er den ikke ønsket lenger den, da?”. Jeg kaster likevel, men jeg må gjøre meg hard. Bustemannen skjønner ikke slikt, og endatil er det han som er samleren i ekteskapet? Er det slik at mens menn samler fordi alt er så kjekt å ha, så samler kvinner av dårlig samvittighet? Eller – er det rett og slett bare jeg som er gal?

 

14 kommentarer:

Frøydis sa...

Hehe...
Vet du, jeg tror at vi damer blir oppdratt til å ha dårlig samvittighet..ihvertfall vår generasjon..
Forhåpentligvis har de etter oss, litt mer fornuft når det gjelder oppdragelse innen dette!
Men, igjen et herlig og morsomt innlegg fra deg! Koser meg glugg ihjel!

Ha en flott dag!
Klem, Frøydis

Pia sa...

Du er nok gal.

Jeg elsker å kaste, jeg da.

Men dårlig samvittighet og tvangstanker har vi nok noen og enhver;)

Madame Mim sa...

Akk ja, denne samvittigheten. Selv begynner jeg å bli så gammel at jeg har glemt hva jeg skal ha dårlig samvittighet for. Etter hvert som vi fikk unger i skolen, og de fikk seg en smell av agressive meselever, sa jeg alltid det rette ; ikke bry deg om det, det er han det er synd på som slår.

Jeg brukte samme mal på de tre første. Da attpåklatt nr. fire kom hjem og klaget sin store nød valgte jeg med hjertet. " Slå igjen" formante jeg, og det, det virket myyyye bedre!

Camilla sa...

Du skriver altså så godt!
Samvittigheten ja... den har fått vike litt i det siste her i huset, men sånn er det nå bare, vi står overfor nye utfordringer nå.

Klem, Camilla.

Huldra sa...

Du er nok riv ruskende gal ja, men da deler jeg visst galskapen med deg. ;)

Trine sa...

Det dårlig samvittighetsgenet tror jeg de fleste kvinner har. Man kjenner det titt og ofte og for mange og mangt.... Vi burde slutte med det; Ikke sunt!

Anonym sa...

Samvittighet og ikke kaste.Hmmm... Har visst bommet litt. Trodde jeg hadde lært deg opp til å bli lik meg jeg.Pappa

Bustenellik sa...

Å du kjære pappa'n min - jeg er nok blitt mer lik deg enn godt er ;-)

Anette (Hvit Romantikk) sa...

Hei min herlige venn ! ♥

Den samvittigheten ja, ikke min venn for å si det sånn. Jeg får nemlig dårlig samvittighet for allverdens ting, og går å tenker på dette i evigheter... Mannen min (Tom) syntes jeg bare er tullete, og sier jeg må slutte å tenke på alt. Kanskje bagateller for andre, men ikke for meg. Men sånn har jeg alltid vært, og tror ikke det forandrer seg nå akkurat. ;) Er mulig at dette er en jentegreie, men noen er verre enn andre da, hehe...:)

Tusen takk for bursdagshilsen og gode ord. ♥ Det er vanskelig å godta at man blir eldre og at utseende forandrer seg. Men jeg har så lenge jeg kan huske hatt dårlig selvtillit. Gjemmer meg bak masse sminke har jeg alltid gjort, og er livredd for å gå ut uten osv... Som du sier så hjelper det lite hva andre sier, for man føler det man føler uansett. Vanligvis viser ikke jeg bilder av meg selv i bloggen, men tøffet meg opp og gjorde det alikevel. ;) Veldig ulikt meg dette her... Hvis du plusser på ca 20 kg og poser under øynene m.m. på dette bildet i bloggen så har du meg. Dette var (som skrevet) i 2008 før jeg var gravid med Thea. MYE har skjedd siden den gang på godt og vondt. Stor forandring på kort tid. Sliter med forbrenningen, og det har vært mye følelser i sving de siste to årene. Nå hørtes jeg veldig negativ ut, men det finnes mange sider ved meg altså. Hehe... ;)

Flere som handler på Vero Moda ja, lekker cardigan ! ♥

Håper du får en fantstisk fin fredag vennen ! :)

God klem fra Anette ♥

Fru Andersen sa...

Hahahahahaha! Du skriver drivende godt altså, synes du burde hatt en spalte!

Jeg er desverre ditt rake motstykke! Urk, den likte jeg ikke lenger, æsj den har fått en flekk, blææ se på de små skrapene på skotuppen, UT MED DET! Haha, sikkert derfor jeg har et ganske "ryddig" kjøkken, for jeg hiver jo alt mulig ut! Hvor er ditt og datt sier mannen og ungene, aner ikke svarer jeg og tier med at jeg har hatt en kasterunde... Simpelthen elsker å gå rundt med en svart søppelsekk og fjerne alt som jeg mener er rot. En gang brant jeg alle bladene mannen hadde samlet på i flere tiår, synes de tok for mye plass liksom...Han ble sånn ganske veldig sur for å si det sånn! (Jeg liker nemlig å tenne bål i hagen!)

Det dumme er jo at jeg synes alle ute i bloggeland har det så fint og stæsjet, men jeg KLARER IKKE pynte slik, det ser bare teit ut liksom! Prøver, men nei, får håpe øvelse gjør mester!

God helg da skjønningen!

PS:
gamle FINE ting, det kvitter jeg meg ikke med altså;-)

Colleen sa...

Haha, I had to smile while reading this!:) (I can read Norwegian but am not so great at writing in it but I don't feel bad about that even if I should.:)
I can so identify! As a little girl, I hated brussel sprouts but would always force them down because I thought "I can't just leave them alone on the plate...poor gross vegetables." And now, as an adult, I'm feeling that way about moving to a new house...I want to explain constantly to our present house "I still really like you, please don't think we're moving to get away from you..." and all sorts of other nonsense.:)
This post was super funny and had some good points! I enjoyed it immensely.:)
God helg!

Unknown sa...

Hahaha, ler stadig mærr av deg eg altså!

Du e nok litt gal, men det e nok eg og då, så då e det vel greit tenke eg :o)

Ska ut ein tur nå, og ser ikkje vekk fra at nåke stakkars lite nåke blir med meg him... ;o)

Ha ei fiiiin helg videre snuppeline!!

Martilie sa...

Du er bare HERLIG!! Gal -absolutt ikke -vi som har tungt for å kaste ser jo at når vi en sjelden gang kaster noe er det ikke lenge før man savner det.. Jeg har klær fra 80-tallet og tar vare på alt fra gammelt verktøy, sager, vaffeljern, klær, sko, servise +++ Jeg har blitt veldig flink å stable og har et tettpakket rom fullt av mine "skatter".

Dårlig samvittighet er nok en jentegreie.. Skulle ofte ønske det var en knapp men kunne skru av..

Men vi får leve med det og akspetere de små og store forskjellene.

Nyt en deilig helg!

Stor klem fra Tove

verdens heldigste mamma sa...

He he he !! :)

Du hærlige vesen! Må le hver eneste gang. Så mye rart du tenker på!?!? Litt gal er du men jeg ser selfølgelig hva du mener. JA, jeg sliter av det samme. Hvordan kaste gamle skolebøker ?? Tenk om oldebarna har lyst til og se i oldemors gamle penskrifts bok lissom!! eh ..

De ligger på lofte i esker. GAmle skolebøker og lapper vi skrev til hverandre på skolen..

Kjære ..

...

Jeg er AAAAAALt for dårlig til og kommentere og ordne med bloggingen i det siste!! Jeg håååååper du kan tilgi meg for dårlig kommentering! Det er takket være jobb.. Tiden har forsvunnet! Men jeg håper den kommer igjen :)

STOR klem.

Related Posts with Thumbnails