Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.




torsdag 18. april 2013

Billig, billig!

Langt ute i gokk, der jeg vokste opp, var vi ikke bortskjemt med fine matvaner. Der var det matboks med blingser i som var det gjeldende. Da vi begynte i syvende klasse, og hadde klasserom på skolekjøkkenet (små forhold), var vi i himmelriket. Da hadde vi nemlig microbølgeovn i klasserommet, og vi kunne varme blingsene våre så vi fikk ostesmørbrød. Nå til dags skjønner jeg at det er andre forhold. I alle fall der forholdene er litt større.

Bustemannen og jeg så for en tid tilbake på Distriktsnytt (første alderdomstegn, mener vi). Der var det en reportasje fra en av byens skoler og dens kantine. Fine, fancy lokaler, og kokkelærlinger som kokkelerte (eller smurte bæggiser, da). Noen av elevne var intervjuet, og de syntes det var riktig så stas med kantine. Men, er det egentlig det? For alle? Lurte jeg på.

Kantine. Sosial samlingsarena. Pengesluk. Kall det hva du vil. Det som slo meg, da jeg så denne reportasjen, var at skolekantinene bidrar til økt, synlig forskjell mellom barna. Mellom fattig og rik.

Da jeg gikk på skolen, var det dårlig timeslønn for å være elev. Jeg antar at det ikke har skjedd noen revolusjon her i løpet av de siste årene, og følgelig er det mor og far som betaler for den moroa barn og unge vil ha. Men, hvordan kan mor og far ha råd til kantinemoroa hver eneste dag? For hvert eneste barn? Det beløper seg raskt mot hundrelappen dersom man skal ha en baguette og noe og drikke til i en gjennomsnittlig kantine. Hundre kroner ganger fem dager i uken, utgjør fem hundre kroner. Per barn.  Slike summer er det ikke alle foreldre som sitter på. Selv ikke om summen halveres. Følgelig er det heller ikke alle barn som kan gå i kantina hver dag.

 Jeg lurer på om helseministeren vår hadde tenkt på dette, før han i går gikk ut på VG-nett og proklamerte at lunsj for 35,- dagen var billig. 700 kroner i måneden for varm skolemat, er da ikke så verst? Mener Støre. 6 300 kroner per skoleår per barn. Billig, billig. Alle vil vi vel gi barna våre det beste, kanskje spesielt i matveien, men til hvilken pris? Jeg vil tørre påstå at det er mulig å gi barna både sunn og god mat til en langt billigere penge enn hva Støre anser for å være «billig». Også uten at det skal gå utover de barna som kanskje ikke har 35 kroner å rutte med hver eneste dag.  

«Blir’u med i kantina, eller?» Det kan fort utvikle seg til et følt press og legge turen om kantina i friminuttet eller matpausen. Skolekameratene «skal bare ha» en baguette, et skolebrød, en brus (kom ikke og fortell meg at alle skolekantiner fører en utelukkende sunn meny). Det blir fort veldig tydelig hvem som aldri har råd til å bli med i kantina. Kanskje blir de med, men når de er tvunget til å sitte og se på at de andre gomler i seg den ene godbiten etter den andre, uten selv å ha råd til å være med i etegildet… Tenk deg selv.

Den norske skolen skal være gratis. Klasseturer i regi av skolen er ikke lov, men en kantine, det er greit. Hvem er det som sitter igjen med overskuddet av denne driften? Dessuten, hva er det som avgjør at én skole får ha kantine, fremfor en annen? Hvorfor gjøres det forskjell på tilbudet til elevene i en skole som ellers skal være «lik for alle»?

Selvfølgelig, kantiner er på mange måter et godt tilbud. Mange barn synes at tørre blingser med leverpostei er kjedelig. Det frister mer med tacobaguette, eller noe annet som ser friskt og godt ut. Jeg skjønner dem godt. Jeg skjønner også alle de foreldrene som ikke evner eller har tid til å stå hjemme hver eneste morgen for å lage spennende og kreative matpakker. Da er det kanskje enklere å sende med dem noen kroner så de kan stikke en tur i kantina når klokka blir elleve. Men hva med de foreldrene som ikke kan sende med noen penger? De som kanskje knapt har til å sende med barnet denne kjipe leverposteiskiva. Og som samtidig vet at barnet skolekamerater går i kantina, og at det er et press om at også deres sønn eller datter skal bli med. Hvor stas er det egentlig med kantine, da? Når forskjellene blir så tydelige.

Hva synes du?
Er skolekantiner greit?
Ville du betalt 700 kroner i måneden i kostpenger for ditt barn?

 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jeg ville og har betalt for kantinemat til ungene. Hos oss har de gått på skole med kantine fra 8 klasse. Enkelt tilbud med påsmurte grove skiver med ost og skinke, melk eller juice. Men det var nok til at de begynte å spise på skolen. Før det lå matpakken urørt i ranselen.

RoseSommer sa...

Jeg er enig med deg (som alltid!), men har egentlig ikke så mye greie på skolekantiner.
Men jeg HAR greie på en side ved kantinemat: En spiser mer enn om en har vanlig matpakke.
Vi hadde en veldig billig og sunn kantine på min tidligere arbeidsplass. En mannlig kollega hadde allikevel med seg matpakke, for han mente han spiste mer når han spiste i kantina; litt salat her, litt frukt her, en skive ekstra BARE idag, osv.....Det lille ekstra hver dag blir det kilo av. Og tacobaguette høres ikke veldig sunt ut.
Men på den annen side har jeg vært i France nå, og der er det nesten ingen overvektige selv om de spiser hvitt brød, pommes frites, søte kaker og ost i hauger og lass. Med vin til.

Anonym sa...

Ja det er et vanskelig valg dette her om man skal la elevene sine få gå i kantinen. Her har vi 2 som har kantine på skolen. Helt fra de begynte på ungdomsskolen har vi hatt en maks sum som de får av oss voksne til å gå i kantinen for, 30 kr pr unge, det vil si at de kan gå i kantinen i tillegg til at de har matpakke med, om de ikke spiser matpakken blir det heller ikke noen kantine. Synes Støres uttalelser vitner om mangel på forståelse for hva det faktisk koster å ha unger som skal ha mat i kantinen, for vår del ville det fra høsten av blitt 2100 kr i måneden og det er bare for et måltid pr barn, kunne ha fått mange flere måltider utav den prisen ved å handle i butikken.

Anna sa...

Jeg er FOR skolemat, men mot full (og mer enn d) egenbetaling i barne-og ungdomsskole.
Vi hadde blitt de som aldri kunne handle i kantina med dette forslaget, 8 unger(6 samtidig hadde blitt 4200,- i mnd)..
På videregående hadde vi kantine, med veldig greit prisnivå for en som har flytta hjemmefra for første gang.. Med ett par kr brødskiva, litt for pålegget, 15 kr baguetten og varmmat til rundt 30 kr var det billigere å spise på kantina enn å lage middag selv.. I tillegg hadde de kupongkort som
vi/foreldrene kunne kjøpe på forhånd, tror også
noen "fikk" slike..

Fru Andersen sa...

På skolene tilde to eldste jentene våre er det kantine. På barneskolen en dag i uken og på ungdomsskolen hver skoledag. På barneskolen kan de kjøpe en "pakke" med baguette, juice og yoghurt for tyve kroner. Det er alltid stas med kantinedagen og datteren vår får alltid med seg en 20er. De gangene vi har glemt det får hun kantinepakken likevel fordi læreren spør om noen har glemt penger og ordner ut for dem som har glemt (eller ikke kan ta med) dette. På ungdomsskolen koster en toast eller pizzahorn 10 kroner, juice eller sjokolademelk også 10 kroner. De dagene eldstejenten vår ikke gidder smøre niste eller hu mor har glemt å ta opp brød...får hun en tier til toast/pizzahorn. Det er elevene selv som drifter kantinen (noe de lærer mye av) og overskuddet går til klassetur. Jeg synes ikke prisene er avskrekkende, det koster nok en tier med matpakke også. Ingen av våre jenter har skolemelk eller skolefrukt som også er betalingstjenester som ingen stiller spørsmål ved, men som er dyrt når det gjelder to ordninger for flere barn. Hadde kantinene vært dyrere hadde de ikke fått med seg penger. Det at ideen om at skolen skal være gratis fungerte skulle jeg virkelig ønske, men det er den IKKE. Klasseturer, klassekasser, avslutninger, julekalender, arrangementer, utlodningsgevinster, bilettsalg til foreldre, krav om loddsalg osv. Riktig nok ikke uten at foreldregruppen blir spurt/informert i åpent møte, men hvem har lyst til å rekke opp hånden for å si at nei blomst til lærerne DET vil vi ikke være med på..... Ops, dette ble langt, hadde visst mye på hjertet ;-)

Anonym sa...

Her i kommunen har de kantine på ungdomsskolen. Dattera skal begynne der til høsten, så jeg kjenner ikke veldig godt til hvordan den fungerer. Men jeg vet at den er elevdrevet (og at inntektene går tilbake til kantinedriften og elevene selv) og at maten ikke er spesielt dyr. Er usikker på om den er åpen hver dag.

Men som lærer selv, ser jeg jo utfordringen med at noen aldri har råd. Er usikker på hvordan man best skal løse det, for det er jo ikke tvil om at mange flere spiser mat i løpet av skoledagen dersom det finnes ei kantine. Det er ikke et ukjent problem at mange ungdomsskoleelever ikke gidder å smøre matpakke. Da må jo et kantinetilbud være positivt for den store massen. Stakkars lærere (og medelever) dersom de skulle ha klasserommet fullt av utsulta barn etter lunsj!

Ellers har jo staten sponsa gratis frukt på alle ungdomsskolene, så litt er det jo for alle :-)

Anonym sa...

Barn her til lands får barnetrygd hver måned. Bruk det på barnet. Ikke la ditt barn skille seg ut . Mobbing blir resultatet. Er renholder på en skole og ser dette hver eneste dag.

Related Posts with Thumbnails