Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
onsdag 12. desember 2012

Likt for alle. Eller?

Det er mye som skal skje nå i dessa førjulsti'ene. Kaker skal bakes, gaver skal handles, forkjølelser skal overleves og oppussinga i gangen skal fullføres innimellom alle besøk og julelunsjer og julealtmuliger. De små har jo også tettpakket program, og det ene arrangementet etter det andre skal avvikles i barnehagen denne uka. Nissefest, Lucia, julebord, gudstjeneste også videre. Hver dag sitt antrekk. Og om dette er det at jeg har lyst til å skrive noen ord. Ikke om alle arrangementene; det er vel og bra at barnehagen tar initiativ til hyggelige førjulsaktiviteter. Ikke har jeg noe å utsette på at det etterspørres nisseluer og Luciaskjorter heller, men her er det vi kommer inn og er kjipe foreldre, Bustemannen og jeg. 

Nissefest. Kle barna nissete. Ok. Bustemannen og jeg tok en kjapp diskusjon om saken og konkluderte med følgende:1. Vi ønsker ikke å bruke 2-300 kroner på et nissekostyme som skal brukes denne ene dagen. Normalt så har man jo en nisselue slengende, eller en rød genser; det har vi også, men ikke i Busteliten sin størrelse. 2. Røde kinn med fregner er også nissete. 

Og slik ble det altså til at Busteliten fikk på seg vanlige hverdagsklær for barnehagebruk, og et par røde kinn med fregner. Da vi ankom barnehagen var han, så vidt mor kunne se, den eneste som ikke var tullet inn i plysj og fuskepels, men nissekjaker hadde han. Og Ulf.

Likt skal være likt. Skal Busteliten ha, får Ulf få også.

Som jeg også fortalte i barnehagen, var ikke hensikten å boikotte nissefesten, men vi tok et valg. En ettåring har liten eller ingen forståelse av sitt jeg, og i hvertfall ikke evnen til å sammenlikne seg selv med de andre barna. Vår vesle kæll var neppe klar over at "alle andre" gikk kledd i noe annet enn ham selv. Han var like blid og fornøyd, åkke som. Det handler ikke om at vi ikke hadde hatt råd til å spandere på de kronene et respektabelt nissekostyme koster, men vi så rett og slett ikke vitsen med å kjøpe noe som kun kunne bli brukt én dag, for så å være for lite neste år. Er vi sånne teite foreldre som fratar ungen vår all moroa? Burde vi gitt etter for (i mangel på ett bedre uttrykk) presset, og kjøpt et nissekostyme?

I morra er det Luciadagen og Luciatog. Veslekæll skal få på seg hvitt superundertøy (som vi allerede har) og et glitterband rundt livet. Da skal han få lov til å være en av de andre. Så får heller nisselua komme neste år, når han er litt større.

- Har du huset fullt av kostymer for en hver anledning? - 

Meld deg på give away da? Her!

17 kommentarer:

Spirea sa...

Applaus til deg (og dere) som tar flotte, reflekterte valg - og ikke bare slenger dere med strømmen. Vi har gjort noe av det samme - og har heller ikke nisse-ustyr liggende og slenge til alle barna. Det ville, som du sier, blitt brukt en gang i året ....Det viktigste syns jeg, er at barna selv er glade og fornøyde, til tross...Er barna lei seg for at de "skille seg noe ut", ja, da er heller ikke jeg som mamma fornøyd. Det er alfa og omega -på den annen side - vi bestemmer, og det hender ikke alt faller i god jord. Men stort sett :)
Ønsker deg en flott adventstid - liker bloggen din så godt, har nettopp lagt den til i blogglisten min - og kommer til å prøve komme innom oftere. God klem herfra

Anonym sa...

Jeg er sååå enig :)

Jeg hadde nok ikke invistert i noe nissekostyme selv heller. Ungene kunne fått på seg røde klær som vi har liggende allikevel og evt en ullgenser ala marius over også nisseluen og rødekinn.

Til Lucia husker jeg selv at jeg fikk bruke en av bestefars eller mammas hvite skjorter med glitter rundt livet, noe jeg kommer til å praktisere for våre barn også.

Jeg gidder ikke å føye meg for slike ting, er mye annet man kan bruke 2-300 kr på når man er (snart) 3 barnsmor.

Monica fra Moxas Univers sa...

Godt noen tørr å si noe! Vi har slitt med dette her hjemme og.. og jeg har 3 unger. I morgen skal ungene ha en forestilling på skolen og han minste skal gå kledd som i gamle dager slik de gikk utendørs vinterstid. Alternativene er strikkagenser (eks mariusgenser eller islender), mørke bukser, gjerne nickers og knestrømper.. Og mellomste skulle ha på seg nissekostyme og tøffe solbriller.

Vi har ikke unger som liker strikka gensere. Så vi hadde null slike liggende. Ikke hadde noen andre i familien hadde noe sånt heller. Etter en etterlysning på facebook ga jeg opp. Men heldigvis har vi den koselige bruktbutikken på Kurland vettu ;) Der fikk vi hjelp til både lue og genser. Og det kostet oss hele 30 kr :) Mellomste har en nissekappe vi kjøpte på salg når julen var over for et par år siden. Grunnen til at det er en nissekappe er av den enkle grunn at den kan brukes år etter år da de ikke vokser ut av kappa like fort som fra en nissedrakt med bukse og genser.. Såå.. det trengs strengt tatt ikke å koste skjorta om man planlegger litt.. Og mine barn fikk heller ikke nissekostymer og slikt da de var små. Det var ei nisselue til 10 kr og røde skinn. Luciadraktene har som regel vært en stor hvit t-trøye fra skapet mitt ;) Det har funka fint for oss og det funker nok fint for andre også..

Så du har all støtte fra meg :) God jul med god samvittighet!

Mvh Monica

Tove sa...

HELT ENIG MED DEG. HURRA!!!
Klem Tove

Anonym sa...

Så enig! Vi har aldri praktisert ett kostyme til hver anledning, og har alltid følt oss litt utenom. Men til syvende og sist tror jeg våre unger får viktige verdier med seg videre. Selv om jeg har angret innimellom når man skal finne fram og lage til, og kanskje særlig på prinsippet om å ikke kjøpe karnevalskostyme. Det krever faktisk mer å lage eller finne noe enn å kjøpe et ferdigkostyme. Men det er et ufravikelig prinsipp. Som jeg er glad for. Og stolt av.

Stå i det! De som som hauser opp alt MÅ HA trenger en motkultur!

God jul! Liker bloggen din.

Renate sa...

Enig med deg! Men heldigvis oppfordrer vår barnehage til å gjøre den enkelt.
I morra blir det pappas hvite t-skjorte og litt glitter. På nissefesten stiller de med hver sin nisselue :)
Bra å tenke sjøl, og ikke alltid følge strømmen!

eventyrLise sa...

Vettu jeg er så enig. Her kjøpte jeg en nissepysj i str 3-4 år når størsten var 2 år. den brukte han da 2-3 år på rad i barnehagen på nissefest + at den ble brukt som pysj i desember. nå er lillebror 2 år og skal bruke denne pysjen noen år. storebror går på skolen nå så tror ikke de skal ha nissefest. hvis han skal så er vi så heldige å ha arvet en nissepysj han kan bruke.

Lucia drakter har vi aldri hatt. her bruker de store hvite tshorter vi har i huset.

Livet i Casa Didriksen sa...

Vi kjøpte en nissedrakt da første var ca et år. Den har gått på gjenbruk hos alle tre. SÅ har vi to kjoler, en i størrelse 116 og en i 92. Innser jo at lillegutt neppe blir å ikle seg de på nissefest i barnehagen, men jentene har faktisk brukt dem ganske mye, både på nissefest og julekort, og juletrefest og i det hele. Føler vel ikke at jeg er et offer for kjøpepress av den grunn og kommer nok til å investere i en større til neste år... Lillebror derimot er det mulig får vadmelsbukser og strikkegenser.

I morgen er det lucia og jentene har hver sin kjole som akkurat ikke sprekker når de tar den på. Så det er ikke kjøpt hvert år, men vi har..

Guri sa...

Så enig så enig!! Vi har ikke hatt antrekk til alle anledninger, og om vi har hatt har de i mange tilfeller vært arvet. Det er nok utstyr som skal kjøpes om man ikke skal kaste bort penger på sånne ting også.
STÅ PÅ!!
KLÆM

nr.15 sa...

Heeelt enig! Har vært mamma i 16 år, og er den som tegner nissekinn og bruker pappen sin hvite skjorte til lucia!
Må vel kanskje finne en nå?

Stå på!

Pepperkakefjellet sa...

Neit, vettuka - eg gidder ikkje å prioritere tid til å handle inn stæsj som kun blir brukt ein gong. Vi hadde Luciafrukost i bhg i dag, og de fleste hadde kledd opp ungane i kvite klær som tydlegvis hadde vore i bruk tidlegare. Våre unger hadde kvite skjorter på - og den lysaste buksa vi fann i skuffen. Med glitter i håret og julestjerner i augene var de det vakraste på jord! Det er BRA NOK!

Elisabeth sa...

Tenker dere har gjot et godt valg her jeg Bustenellik.
Applaus!

Petrus og Petrine sa...

Min vakreste Petrus er også kledd i hjemmestrikk og hjemmelagde varianter av kostymer.
Det av flere grunner..

1) Mammaen og pappaen er redd for det syntetsike stoffet og evt stearinlys. Det er nemlig både fakler og lykter i barnehagen hos veslegutten vår.

2)Og by the way, så satt mammaen ut grøt til fjøsnissen da hun vokste opp! Han var ikke kledd i de redselsfulle kostymene som har dukket opp i kjøpesentrene. Han hadde kofte, nikkers og nisselue av ull. SÅ da , så :)

3)Mammaen og pappaen synes ikke noe om det kjøpehysteriet som har oppstårr.og vi mener at vi må lære han til å finne frem både karnevalsutstyr og andre antrekk ut fra det vi har... og man skal tidlig krøkes et..

4) Og vi vil at han skal glede seg over opplevelsene og ikke over det vi pakker han inn i. Praktiske og fornuftige som vi er .

Jeg heier på deg !
Synd vi ikke har barn i samme barnehage, for da hadde det vært to avvikere :)

InstatreffNorge sa...

Det er lov å tenke sjæl
og det klarer du i aller høyeste grad snupp;) hihi... syns det var et helt fint valg å ta:) går altfor mye penger til ting vi ikke trenger... jeg har MYE klær jeg kun har brukt på Lilja en gang.. hun fikk ny kjole til hvert selskap:P han minsten her nå går i samme body hver dag nesten;) så jeg har lært...
Fant nissekjole til 49 på OBS, og den er velbrukt her allerede;) men nå er hun jo større og syns d er stas;)

Nyt førjulstida da, uten altfor mye mas;)

Klemmer

Hustvedts sa...

Applaus!

Nå er det 3 år siden minstemann slutta i barnehagen, men vi har aldri kjøpt noe nissekostyme! Etter et år eller to investerte vi i ei nisselue i romslig størrelse (brukbar i mange år og ikke med blinkende lys!). Ellers har det vært rød genser (evt rød bukse og litt arva fra hvert prestegjeld ...) til nissefest og hvit genser til lucia,- hvis vi huska det! Med ei jente først var det mye rødt i garderoben til begge to.

Er ellers ikke særlig tilhenger av disse amerikaniserte plysjklærne, så nå når de har blitt større, har jeg strikka lange nisseluer i ullgarn. Varme og gode for julebukk også!

Luciakjole ble kjøpt inn etter at eldstejenta begynte på skolen og i barnekor, for da skulle de gå Lucia flere steder. Den ble kjøpt så stor at den kunne brukes i mange år, til og med da 5.klasse gikk på skolen! Siden har både lillebror og naboer brukt den.

Stress ned og nyt førjulstida uten unødvendige handleturer/pengebruk! :-)

God førjulstid!

Stine Westmoen sa...

Her er det alltid nisseutstyr, men det er fordi jeg hvert år tar bilde med disse klærne på. Syns det hører jula til av en eller annen grunn. Europris har nydelige nisseklær til 70,- eller så er det alltids noen man kan låne av eller kjøpe brukt. Det liker jeg veldig godt.

Når det gjelder lucia sydde jeg kjole til storebror av et gammelt laken. SÅ fornøyd han var ♥

God førjulstid og lykke til med ganga!

Fru Andersen sa...

Her har vi huset fult av kostymer, men blir jo slik når jeg har så mange barn;-)

LIKEVEL, vi har ikke og har aldri hatt lucia-kjortel. Hvitt annet tøy har alltid fungert fint, jentene hadde stort sett på seg hvite kjoler eller pappaens hvite tskjorte.

Nisse-klær har vi, men ikke i liten størrelse. Så det blir nok storesøsters røde trøye over ullundertøyet på minsten når den tid kommer.

Ellers håper jeg at han gjerne vil kle seg ut som en eller annen Disney-prinsesse, brud, balettdanser eller marihøne når han skal i karneval. For "guttekostymer" som brannmann eller superhelt har vi ikke ;-P

Ellers får vi gjøre som venner av oss, sende poden på karneval med slips og dagens næringsliv under armen, "utkledd" som foretningsmann, haha!

Klemmer i fleng, pluss noen til !

Related Posts with Thumbnails