Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
tirsdag 10. august 2010

Et forsinket postkort fra København

Ja, når det er ferie slår bondefolket på stortromma og drar til storbyen.
Jeg takker Vår Herre for at jeg ikke er født og oppvokst i byen - jeg hadde krepert umiddelbart. Nå skal det i rettferdighetens navn sies at København var en storartet by, men jeg kunne ikke unngå å la tankene fare til 1800-tallets kunstneriske sjeler som valfartet i store flokker fra det lille Kristiania til det store København. Bohemenes hovedstad. Den frie sjels hjemsted. Europa! Jeg konkluderte raskt med at jeg er en høyst ufri og totalt bundet sjel uten den helt store trangen til å dyrke mitt jeg i fri utfoldelse. Mulig det bunner ut i at jeg er av bondeslekt. Nåvel. København.

"Er det noe vi ikke kan dra fra København uten å ha sett?" spurte jeg campingmannen.
"Nyhavn" svarte han resolutt.
"Nyhavn? Javel?" Jeg så spørrende på ham, og jeg skjønte med én gang at dette var et dumt spørsmål. Et spørsmål med et selvsagt svar. Jeg kunne selvsagt reddet situasjonen med å slå meg på knærne med et "Å! Nyhavn! Ja, selvfølgelig!", men jeg er verken snartenkt eller en god skuespiller.

Vi fikk opplyst at å ta bilen inn til sentrum ville bli en dyr affære da parkeringsherligheten kostet den nette sum av kroner 48 DKK/timen, og som de modige globetrotterne vi er, kastet vi oss på kollektivtrafikken uten å betenke oss. Er det noe vi kan, så er det nemlig å kjøre kollektivt i utlandet! Vi skaffet til veie et 2 zone-klippekort, travet langs togskinnene gjennom skogen (en slikt en hvor likene blir funnet i kriminaldokumentarer, fortrinnsvis fra Tyskland) til nærmeste busstopp, og kastet oss på buss 150S.


Etter en liten halvtime var vi ankommet Nørreport Station (hvor vi ble møtt av den stramme lukten av urin som alltid er å kjenne på slike steder), for derfra å ta Metroen videre til Kongens Nytorv. Metroen! Bustenellik ble antakelig en like fascinerende attraksjon (med haka på knærne) for vante bydansker, som Metroen ble for henne. Der jeg kommer fra har vi ikke bussforbindelse lenger engang! De små togene kjører til og med uten sjåfør, og liksom bare vet når de skal stoppe. Du slette tid!


København hadde selvsagt mer å by på en fullstappede busser og underjordiske skinneganger, men det var likevel det som gjorde mest inntrykk. Det gav en liksom den ulitmate følelsen av å være i byen.
København viste seg å være en by der gammelt og nytt var oppført side om side. For tiden arbeidet de med å utvide Metroen med femten nye stasjoner, så det var vanskelig å få et klart bilde av hvordan byen egentlig så ut, men det var ingen tvil om at det var en vakker by vi hadde kommet til.


Vi tok selvsagt en rusletur i Smøget, besøkte et kjøpesenter med svimlende åtte etasjer, fotograferte noen statuer vi snublet over på veien, og endte til sist opp i tidligere nevnte Nyhavn. Nyhavn var for øvrig et sjarmerende sted, med gatemusikanter, fast food-spisende småfugl, båtfolk og familiefedre i skjønn forening. Også vi da, selvsagt.


Fra Nyhavn gikk det også guidede kanalbåter. I prinsippet er Bustenellik i mot å breke i en saueflokk som dilter etter en dum og deilig svenskeblondine med nummerlapp i en høyt hevet høyrehånd og en sprakende mikrofon i venstre puselanke, men vi tok nå en tur likevel. For å se byen fra utsiden, liksom. Den berømte havfruen var for tiden på ferie utenbys (i Shanghai for å være nøyaktig), og det må innrømmes at det var litt av en nedtur. Hun er jo liksom selve København. Dronninga var heller ikke hjemme; hun var i Skagen, så vi fikk tatt Kongeskibet i øyesyn også.


Ellers? Smale og lave broer, Københavns Bjørvika, en toer med cox, fiffige kirketårn, militære skip, Mærsks hovedkontor - alle slike viktige ting man ikke kan unnlate å se når man besøker København.


Alt i alt var København en stoartet by, og vi reiser gjerne tilbake en annen gang, men da kanskje for en langweekend. Det var mye å se, og vi klarte ikke helt å finne roen til å ta oss tid til å se alt i denne omgang. Men, noe godt skal man kanskje ha til gode også? For selv om det var en by altfor stor for min smak (nå er alt større en Sarpsborg stort også da), var det en trivelig by.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Enig, nydelig by!
Eg fekk meg 2 dagsbesøk der i sommar, og vil tebake helst med ein gong eg da! :o)

Lena Celine sa...

Alltid veldig artig å lese innleggene dine. Koser meg voldsomt. Det blir ofte høytlesning for Vennen også. Når han hører at jeg fniser så lurer han på om jeg er på siden til ho Bustenelikk att. He, he.... Stå på.... Venter i spenning på neste innlegg!!!

Mange klemmer fra Lena

Unknown sa...

Høres ut som dere har hatt en koselig tur selv om byen kanskje var litt for stor for deg.. hehe. Alltid koselig å lese innleggene dine, så jeg synes det er bra du er tilbake igjen ! ;=)

Anette (Hvit Romantikk) sa...

Hei hei vennen ! ♥

Dette var et herlig postkort fra København. Kommer et Køben innlegg fra meg etterhvert også. ;) Høres ut som om dere har hatt en strålende ferie tross regn og mørke skyer. Du lurte oss godt når du var borte ja, men syntes det var litt rart at du ikke skulle reise snart med tanke på pakkingen så lenge før. ;) Jeg visste jo at man kunne publisere innlegg etter dato, men dette slo meg aldri. Hehe... Fine strandbilder under her også, men synd dere fikk så liten tid før slusene åpnet seg. Du fikk da i det minste noen flotte sommerbilder. ♥

Koser meg alltid her inne hos deg. :)

Stor klem fra Anette ♥

A K sa...

Så koselig det ser ut som dere har hatt det i det siste :) Har kjempelyst på en danmarkshelg utover høsten vi, men har ikke bestemt oss enda.

Her er det ferie denne uka også og full fart hele tiden, lite tid til blogging. Snart er det høst og lange kvelder igjen. Blir litt godt syns jeg :)

Du må hilse fra oss :)

klem

Jijji sa...

Tusen takk for et veldig bra postkort!
har fortsatt ikke vært i Köbenhavn enda, men har bare såååååå lyst til å ta en tur:)

Klem fra Jijji

Bergljot sa...

He he. Morsomt reisebrev fra Køben! Tror du har en bakgrunn ikke ulik min... Hilsen bill. mrk. "Bondetuppe"

Unknown sa...

Tihi, mange av oss så har vore i Køben og Danmark i sommar ja har eg og fått med :o)

Du var allerede følger av bloggen, men det gleda jo ekstra at du ville det ein gong te på ein måte ;o) Eg har lekt meg litt med utseendet på bloggen, så eg forvirra deg der kanskje.. ? :o)

Du må nå uansett ha ein super kveld videre!

fryd&forandring sa...

Så fine Danmarks-innlegg du har!!! -Enig med deg i innlegget under om at stor softis (ELLER KULEIS FOR DEN SAKENS SKYLD!) faktisk er stor (med flere finesser!) i DK!!
Du frister meg med din skrivekunst å feriere i danmark til neste års sommerferie... vi er jo i dk flere ganger i året siden min bedre halvdels familie bor der, men det blir noe helt annet!
Nyhavn har jeg bare hørt om.. og hadde sikkert hatt de samme tankene som deg i den sammenhengen!!

Jeg syns forresten headeren din og bloggen ellers er fin jeg!
Klem

InstatreffNorge sa...

Her var det mange flotte innlegg jeg har gått glipp av:P Har jo ikke hatt nett på en god stund!
Ser ut til at dere har hatt det fint, selvom det mye omtalte været godt kunne vært bedre:P Køben er jo bare såå bra da:) Flere restauranter der jeg savner:)
Bare en kjapp tur innom, driver å pakker, skal på fjellet imorra.. så får titte og lese mer senere:)

Klem Lise

Huldra sa...

Sarpsborg er jo en stor by (sier ihvertfall stesønnen min), så da er du tilgitt den. ;)

Koselig og informerende postkort. Har ikke vært der siden jeg var en liten spire selv, så nå fikk jeg jo lyst til å ta en tur. skal se vi plutselig en dag gjør alvor av å leie ut huset og putre verden rundt i en bobil. Har så lyst til å gjøre noe sånt før jeg stivner helt i gammel saktmodighet.
Takk for titten! :)

Related Posts with Thumbnails