Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
lørdag 21. januar 2012

Dåp: Dåpskjolen

Her, på soveromsgulvet til Busteliten, ligger oldemors (skrukkete) brudekjole.
Hun giftet seg for snart 74 år siden, i 1938.


Oldemor er særdeles flink til å ta vare på tingene sine, og selv om den bærer preg av tidens tann, har den holdt seg godt.


Enkel og vakker.

Men tenk det! Så fikk vi lov til å gjøre om den gamle, fine brudekjolen til dåpskjole!


Brudekjolen utgjør basisen i dåpskjolen, og de opprinnelige blondene som var å finne i halsutrigningen og på slepet på brudekjolen, har blitt brukt på dåpskjolens bryst. På Stoff & Stil fant vi et blondestoff som var tilnærmet likt, og det har fått ligge på utsiden. I tillegg har dette stoffet blitt lagt utenpå kjolestoffet i dåpslua.


Det fantes også stoff fra brudekjolen til Bustemannens tipp-tipppoldemor. Ingen vet nøyaktig hvor gammelt det er, men det antas å være 100-110 år. Det har blitt satt på som en dekorativ kant nederst på dåpskjolen.


Det er kusinen til pappa som har laget kjolen. Hun er veldig flink til å sy, og vi var veldig glad for at hun ville ta på seg oppdraget. Ta gjerne en titt på nettsidene hennes, Yrmin Tekstilhåntverk og Levende Landliv (nettbutikk).


Vi syns at dåpskjolen har blitt utrolig vakker! Det er dessuten koselig å ha en dåpskjole med mye historie i seg. Det gjør den ekstra verdifull for oss.


I skrivende stund henger den til pynt hjemme hos oldemor, slik at hun kunne kose seg litt med den. Det er jo ikke alle som kan skryte på seg å ha brukt samme kjole som tippoldebarnet sitt, eller tippoldemoren sin!


Visste dere forresten hvorfor dåpskjolen er så mye lengre enn barnet?
Det er for at barnet skal kunne vokse i sin tro.
At den er hvit symboliserer renheten man gis gjennom dåpen.
Paralleller til denne symbolikken ser man jo også i konfirmasjonsdraktene.


Vi er utrolig takknemlige for at oldemor gav oss muligheten til å lage en så flott dåpskjole. Det var ingen dåpskjole i familien fra før, så det passet jo bra. Det er nesten litt vemodig, at Busteliten bare kan bruke den denne ene gangen, men forhåpentligvis vil dåpskjolen forbli i familien i mange, mange år fremover og dermed bli brukt av flere små og håpefulle.

Hvordan er det i deres familie? Har dere en dåpskjole som går i arv?


 

14 kommentarer:

Monica fra Moxas Univers sa...

Nydelig:)

Jeg har min dåpskjole som min mamma bestilte fra England. Hadde håpet at mine barn kunne døpes i den, men så hadde mannen min en kjole der som hadde gått i arv i generasjoner. Alle navna er skrevet på med tekstilpenn på underkjolen. Personlig syntes jeg min kjole er finere, men støttet moxamannens ønske om å benytte deres tradisjon. MEN.. jeg håper at våre barn velger å døpe sine barn i min kjole.. Er jo lov å håpe ;)

Kjolen dere fikk laga til var helt utrolig lekker! Kan tenke meg familien din er stolt over å ha fått en slik skatt som kan vandre på rundgang :)

Klem fra Monica

Shy sa...

Nydeleg arbeid, og fine tankar rundt alt du har styrt med til barnedåpen :)
God helg i busteheimen!

Alexia sa...

Utrolig nydelig kjole! Og for en historie, det må ære helt spesielt!

Vi har ingen gamle tradisjoner i år familie. Jeg leide kjole til den eldste, kjøpte da jeg fikk nr 2- det var den samme kjolen faktisk. Så ble de to yngste også døpt i den. Luen er veldig jentete, så jeg fikk sydd en mer guttevariant da sønnen min kom til verden. Nå håper jeg den kjolen skal gå i arv til mine barn og barnebarn, den er ikke så fin som din, men det er mye blonder og stæsj og var det fineste jeg fant den gangen hvertfall. Og så er det det med tradisjoner da....

Synes du er utrolig flink, alt du har fått til med den dåpen! Ha en fortsatt fin helg!

sisselastrid sa...

Den va rett og slett vakker <3 vi har brukt dåpskjolen som vart sydd til min barnedåp - mamma handla og bestemor sydde den. Kjekt med sånne familiedåpskjolar. Ha ei fortsatt fin helg :-) klem

sisselastrid sa...

Den va rett og slett vakker <3 vi har brukt dåpskjolen som vart sydd til min barnedåp - mamma handla og bestemor sydde den. Kjekt med sånne familiedåpskjolar. Ha ei fortsatt fin helg :-) klem

sisselastrid sa...

Den va rett og slett vakker <3 vi har brukt dåpskjolen som vart sydd til min barnedåp - mamma handla og bestemor sydde den. Kjekt med sånne familiedåpskjolar. Ha ei fortsatt fin helg :-) klem

Christine sa...

For ein herleg kjole! Og for ein fin historie den har bak seg. E kjekt å kunna bruka ting som har vore i familien, og at de blir brukt fleire ganga :)

Ønske deg ei fortsatt fin og god helg :)

Klem frå Christine

Mie fra Mies Mirakler sa...

har dere sydd navnet og dåpsdatoen inn i kjolen? det er en tradisjon som jeg synes er fin :) det er visst en trend som er på vei inn igjen det med å sy dåpskjoler av brudekjoler, jeg bare elsker slike tradisjoner, og denne var jo spesielt vakker også, helt fantastisk! *♥*

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Så utrolig flott dåpskjolen ble, og for en nydelig gave fra oldemoren hans! Det kan jo ikke få blitt mer familiehistorie enn dette, og noe gjevt å ta med videre for de neste generasjonene!

Vi har ingen dåpskjole i min familie, men jeg har min egen dåpslue, som er blitt brukt av mine jentebarnebarn! I svigerfamilien har de en dåpskjole som er 120 år, og som har blitt brukt av veldig mange, og det er jo noe spesielt med det!

Ha en flott søndag!

Klem Cathrine :-)

Godt Isolert ♥ Victoria sa...

SÅ utrolig koselig å få lage dåpskjole av oldemors brudekjole ♥

Vi har en dåpskjole i min familie som flere av søskenbarna mine har brukt. MEN da jeg fikk tvillinger var jeg litt usikker på hvordan vi skulle gjøre det med bare en gammel kjole så mammaen min sydde nye til guttene. Jeg håper at de nå kan bli brukt av flere småtroll fremover. :)

På landet sa...

Nydelig kjole,med en fin historie. Farmoren min heklet min dåpskjole, den har jeg brukt på mine barn :)Koselig å bruke ting med historie :)

Godt Isolert ♥ Victoria sa...

Hei,
og takk for koselig kommentar!
Bloggen heter 'Godt Isolert' fordi vi bor i et gammelt tømmerhus som vi har isolert både på utsiden og innsiden av tømmeret. Veggene er derfor 40-50 cm tykke og huset er dermed Godt Isolert! :)

Ha en fin dag! Her er jeg hjemme med syke barn og vi koser oss som best vi kan! :)

Elin sa...

Oi for en nydelig dåpskjole:)

Ja vi har også dåpskjole som min oldemor har hatt, så den har min bestemor, mamma, tanter, onkler, søskenbarn, søsken, meg selv, og mine barn + mange fler brukt:) Den er så gammel og skjør nå at det går nesten ikke ann å bruke den lenger!:)

Klemmer Ea

Huldra sa...

Så vakker! Herlig at man kan smelte sammen både plagg og historier på denne måten. Det er god gjenbruk og redesign det, -med masse sjel i i tillegg. :)

Related Posts with Thumbnails