Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
mandag 20. juni 2011

Men gamla var ikke dau!

Det er fortsatt noen uker igjen til Busteliten skal komme bæljende inn i Bustehjemmet og snu livene våre på hodet - once and for all. Likevel er forberedelsene i gang for fullt; 40 uker er faktisk ikke så mye. For eksempel er den vordene mor (undertegnede red.anm.) i gang med å friske opp barnesangene som er gjemt et sted der bak i brasken. Den musikken mor hører på til daglig er neppe noe for et sart barnesinn, og vi tar ikke akkurat sikte på en Lady Gaga-slager à la Bad Romance som vuggesang når den tid kommer. Ei heller Rammsteins Du Hast. Nei, her hives og hoies det av lungenes fulle kraft, mens Okken Bom spiller på en øse, og jeg fortvilet funderer på hva det egentlig var Kasper, Jesper og Jonatan hadde rotet bort, sånn rent bortsett fra buksa, skjorta og munnspillet med fire toner i.


En viss usikkerhet har det selvsagt vært i forbindelse med disse daglige sangøvelsene i dusjen. Jeg er temmelig sikker på at Kaptein Sabeltann fortsatt er i skuddet, men har Okken Bom fortsatt øsa si? Og har barn av i dag noen gang hørt om de tre røverne fra Kardemomme By? Har de i det hele tatt hørt om Kardemomme By? Jeg ble imidlertid litt beroliget da jeg forleden dag hørte fra ei gammal tante jeg trodde hadde klappa igjen lokket for lengst. For tenk det, dere! Tante Monica holder fortsatt koken! I hvertfall dersom man skal stole på musikksmaken til min lille venninne på to år, som bor i nabolaget. At gamla fortsatt går der og sveiver på skjørtene, er kanskje litt foruroligende, for hun må jammen begynne å trekke på åra, men jaggu er’e ikke liv i skrotten ennå. Hvor gammel kan hun egentlig ha blitt nå, tante Monica? Hun var jo gammel allerede i min barndom, og det er nok godt og vel tyve år siden jeg traff henne første gang. Åtti? Nitti? Pluss? Minus? Jeg håper uansett for all del at dama har en frossen skulder eller to, er hardt rammet av gikt eller hva som enn må til for at ’a ikke sveiver for mye på dissa skjørtene. Tyngdekraften samarbeider neppe mer med tante Monica enn med oss andre, og jeg vil nødig se for mye av det som befinner seg under det berømte sveiveskjørtet hennes. Huttetu!


Helt knirkefritt går dog sangøvelsene ikke. Jeg innser at mye har gått i glemmeboka med årene; det blir mye lalling og tralling, og på enkelte sanger er det nok mer lalling og tralling enn forståelig tekst. Men pytt, Busteliten kan jo ikke sangene i alle fall, og kan strengt tatt ikke arrestere sin mor dersom pappaene på bussen sier ”hysj, hysj, hysj” lenge før babyene på den samme bussen sier ”blæ, blæ, blæ”. For alt Busteliten vet, kan det jo bare være at pappaene på akkurat den bussen er litt strenge. Og det er vel egentlig større grunn til å spørre seg hvorvidt pappaer anno 2011 faktisk tar bussen i det hele tatt? Og om de så gjør det, hvorfor i alle dager gjør de det? Fordi de stemmer SV? Fordi SUVen er på service og kona måtte ha konebilen som pappaen til daglig må putre rundt i? Fordi pappaene har veldig god råd og dermed kan betale for de avsindig dyre bussbillettene? Bare for å vise poden at pappa er kar? Selv aner jeg ikke, for jeg tar aldri buss. Bussen skal aldri samme sted som meg, uansett hvor rompa dens sier at den skal.


Og når vi først snakker om kollektivtransporten, så kan vi vel fastslå at enkelte av barnesangene er litt utdaterte også. ”Nede på stasjonen”, for eksempel. Her påstås det jo at toget går, men etter hva jeg kan forstå av trafikkmeldingene til p4, så går toget – aldri. Bussen derimot, den går der toget skulle gått når toget ikke går. Er det rart de små blir forvirret?


Og apropo; hvordan går det med Hoa Hottentott? Bor han fortsatt i kongeriket Norge, eller ble han faktisk forvist, og satt på et av UDIs mange fly den gang det ble brakt på det rene at han var en negergutt? Har han eventuelt kommet tilbake? Pappa’n til Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump mistet vel forresten jobben i samme slengen? Han var jo negerkonge, den mannen. Eller kom han seg gjennom et smutthull, siden han tross alt var negerkonge i Söderhavet? Og var svensk?


Nei, lett skal det ikke være! Og verden går jo så fort fremover – det har sikkert kommet mange nye sanger egnet for den yngre garde siden jeg selv var blant de yngste, også. Tenk om Busteliten blir en sånn liten særing, bare fordi Busteliten bare lærte barnesanger fra det forrige årtusen? Sanger som mamma’n til Busteliten sang når mamma’n til Busteliten var liten? Men ærlig talt; kan Rock’n Roll Fiskeboll’ noensinne gå av moten, da? Eller Margrethe Munthe? Kan jeg aldri tenke meg! Eller…?


 

16 kommentarer:

Dragemamma sa...

Barna liker alle sanger - hos oss går det særlig i "Musen går" og "Bestefar i lia" for tiden - så de kan da sin Thorbjørn... Og Kardemomme by er ikke utdatert ;-D Det er verre når mammaen har sunget So ro atten ganger, det er ikke sønnen som er lei...

Gotteriogsann sa...

Å, de gamle barnesangene lever fortsatt. Jeg jobber i barnehage, og der er tante Monica i skrivende stund en STOR favoritt. Thorbjørn Egner og Alf Prøysen er veldig aktuelle, sammen emd Sabeltann og smurfehits.
Og er man ikke så bevandret i barnesangverdenen kommer man veldig langt med utallige versjoner av bæ bæ lille lam.
Lykke til med sangene.
Tror Busteliten blir lykkelilg!

Anonym sa...

Storsøster elsket at jeg sang for henne. Jeg ble etterhvert ganske god på de gamle klassikerne. Da lillebror ble født var noe av det første han sa "ikke yng mamma". (Han sleit med s - lyden en periode *smil*) Etter en hundretalls slike kommentarer har jeg vært stille...
Klem

Hegeslilleboble sa...

Hehe, du har litt å stri med forstår jeg;). Jeg kan berolige deg med at de synger mange av de samme sangene vi hadde, men det er sneket seg inn noen nye. De gamle er finest ikke som synes jeg;), lykke til med sangøvelser, hehe;).

Hegeslilleboble sa...

Ja, der sneik det seg inn en autokorrekt ser jeg- er det ikke deilig! Jeg mente at jeg synes fremdeles de gamle sangene er finest;)

Elin sa...

Herlig innlegg! :-D

Christine sa...

he he he..du e berre heilt utruleg!!

Trur ikkje Busteliten blir hverken rar eller utdatert når da gjelde barnesanga. Eg jobbe i barnehage, og der syng me mange av desse gamle og kjære. E faktisk dei so slår best an!

Ønske deg lykke te med sangøvelsane ;)

Klem frå Christine

rockefår sa...

Så spennende med en liten bust på vei! Gratulerer!

Her ventes det 3. rockefårtrollet i august. Og de to første har hørt mest gamle sanger som du så artig skriver om. Det er jo de mora kan. Nye sanger må de lære i barnehagen, og det gjør de. Så da blir det nok en god mix til slutt

Unknown sa...

Blei nesten litt overvelda av din imponerande kunnskap om barnesanger her ;o)
Slei litt med å henge med i svingene og, tihi :o)

Tenke det komme te å gå fantastisk bra med Busteliten uansett sang og trall eg ;o)

Anette (Hvit Romantikk) sa...

Hei snuppelupp ! :)

Må jo humre litt når jeg leser nedover her da, hihi... Du er jo bare så god ! ♥ De gamle kjære barnesangene slår alltid ann. :) Karius og baktus sangen har vært en stor hit her. Og flere av barna kunne denne utenatt når de var ganske så små. Er jo så mange gode gamle barnesanger som bla Alf Prøysen har skrevet. ♥ Også de litt nyere da som kaptein sabeltann, ikke lett å komme unna han gitt, hehe... Og det finnes jo utallige sangbøker. :) Thea sine favoritter for øyeblikket er Oppe på fjellet og Lille Petter edderkopp. ♥ Er så deilig å kunne synge uten å tenke på sangstemmen, hihi... Så når jeg er alene med de små synger jeg av full hals ! ♥

Ha en super kveld videre vennen ! :)

Klemmer ♥

Unknown sa...

Et herlig innlegg.. Heldige lille busteliten som kommer til verden hos en mor med slik humor... og sangglede..
Masse fint og fengende med disse gamle sangene. Barnebarnet på 4 er helt i 100 når mormor vil synge disse for og med henne. Og hun kan de i fra barnehagen, så de, og Monika lever i beste velgående. men tante Monika må være utrolig gammel.. tror hun var gammel på 60 og 70 tallet også...
Ha en fin tirsdag
Klem

RoseSommer sa...

Girædua!!? Hu tante Monica var jo skikkelig gammeldags da JEG var barn på 60-tallet! Er det mulig??!

Gjenbruk av sanger går kanskje greit, men barnebøker tror jeg det er verre med. Jeg hadde gjemt mine skatter fra barneårene; Far til fire-bøkene. De beste jeg visste. Leste dem til filler.
Leste dem da jeg var ca 10. Da det endelig kom en 10-åring i huset skulle jeg få lese høyt fra dem igjen. Men hva skjedde? Jeg skjønte nesten ikke selv hva jeg leste. For et rart og vanskelig språk?? Min gjest holdt på å kjede seg i hjel.
Men for 40 år siden hadde jeg ikke noe problem med å lese den innviklede teksten.
Kanskje jeg var et meget intelligent barn ....som har tapt seg med åra?
Men vår kjære Kabel-Satan tror jeg vil leve evig, så sats på ham.

Englehagen sa...

Herlig :) Jeg tror barn liker de fleste sanger jeg.I barnehageverden hvor jeg hører til går det mye i de tradisjonelle sangene,men også noen nye og moderne sanger :) Uansett sang er glede så stem i uansett om du kan eller ikke:)

Elin sa...

Hehe jeg må le jeg altså, jeg skjønner ikke hvordan du klarer å skrive så bra:)...Helt fantastisk:)

Jeg er selv mamma til 3, og bonusmamma til ytterliger 3 så her skulle vel sangene kommet som perler på en snor...meeeen det gjør de dog ikke:)...Men har man en sangbok for hånden er det bare så utrolig hva man får til:)

Ønsker deg en flott dag:)

Klem Ea

fryd&forandring sa...

Hahaha, du er jo den festligste! Barnesangene fra vår tids barndom slår alltid an -og sangstemmene våre og! (-De små har jo sjelden et godt sammenlikningsgrunnlag!) Her går det i lille petter edderkopp, vil du bli med oppå loftet, mikkel rev, so ro lille mann, når trollmor har lagt sine 11 små troll... Og sånn er de i barselgruppa og, så noen særinger vil jeg ikke tro det blir av dem, hihi! I barnehagen er det deriot litt vanskeligere å følge med da det har begynt en musikkpedagog(?) som driver og lager sanger med barna.. da er det ikke bare å google sangen for å finne ut hvilken melodi den går i når snuppa spør om jeg kan synge!! Ellers er internett et godt redskap når hukommelsen stritter..
Gratulerer så mye med svangerskapet -har jo IKKE fulgt med særlig mye skjønner jeg! Men SÅ spennende!
Toget var forsinket i 1948 også -fant en gammel avis under gulvet her med en notis om at nsb var forsinket, hihi -tipper det var litt mer sensasjonelt før i tiden enn nå siden de gadd å trykke det da!
Kos deg videre med svangerskapet og sommeren!
Klem fra meg!

InstatreffNorge sa...

Kjempekoselig:)
Fint å synge for babyen allerede i magen...
De bøkene der hadde jeg da jeg var liten også, og har hentet de fram igjen nå:)
Har lest bøker for henne fra hun var helt nyfødt nesten og hun elsker det... går stadig å henter seg bøker hun vil vi skal lese:)

Syns du er flink som ligger i hardtrening jeg:)

Klem klem

Related Posts with Thumbnails