Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
mandag 13. juni 2011

Detaljdrama

I løpet av byggeprosessen med bryggerhuset, har jeg gjort en overraskende oppdagelse. En irriterende oppdagelse, og denne oppdagelsen gikk for alvor opp for meg torsdag ettermiddag. Foran kassa på XL-bygg, fem minutter før stengetid, stod Bustemannen og jeg og førte en til dels høylydt, og svært lite konstruktiv diskusjon av typen "Jo! Nei! Jo! Nei! Vet ikke! Bestem deg!", til stor forlystelse for ekspeditøren som satt der krokbøyd av latter. Riktignok så lo Bustemannen og jeg også; diskusjonen var ikke alvorlig, men du verden så frustrerende! Hva vi diskuterte? Dørhåndtak!


Det er ikke bare, bare, når interiørdetaljer skal bestemmes. Etter "fort gjort, fort inn"-prosjektet vårt i 2007, også kjent som "oppussing av huset for å få det beboelig", har vi lært noen lekser. Den gang da, var ikke detaljene så viktige som det å komme i hus, men nå, når ting skal gjøres "på ordentlig", er detaljene høyt prioritert. Hvertfall fra min side. Mens undertegnede gjerne tenker som så at "vi trenger listverk - på tide med litt grundig research slik at vi finner de listene som passer best til resten av interiøret", har Bustemannen mer en tilnærming av typen "nå trenger jeg listverk, så nå stikker jeg ned på XL-bygg og ser hva de har". Jeg ser tidvis lyserødt av mannens holdninger på dette området; det går faktisk an å planlegge litt lenger frem enn i morgen! Mener jeg, da.


Dette bringer oss tilbake til den tidligere omtalte oppdagelsen. Én ting er å sitte der og beundre vakre hjem på glanset papir, eller vandre kilometer på kilometer i dyre interiørbutikker mens man tenker at "Åh! Det var fint! Slik vil jeg ha det!" eller "Hm! Det var smart!". En ganske annen, er når man kommer til det punktet at man faktisk er nødt til å ta et valg. Eller ganske mange. Da er det plutselig ikke så selvsagt hva man vil ha likevel. Dessuten så er det ikke bare hva hjertet begjærer som blir avgjørende når valget skal tas. Hadde det bare vært så vel!


Undertegnede har etter hvert utarbeidet en liste langt som et vondt år, hva krav til interiøret angår. Noen er enkle å oppfylle, andre ikke. Vi snakker estetikk, funksjonalitet, romutnyttelse, kvalitet, tilgjengelighet, helhet, stilrenhet, og you name it. Til syvende og sist, er det uansett gjerne prisen som blir det avgjørende for valget som tas. Budsjettet kan velte planene, eller planene kan velte budsjettet. Alt etter som. Og det er ikke lett, når man står der i butikken med én i hver hånd, mens man undres: "Den, eller den?" I praksis er det dårlig med angrefrist på valgene man tar. I et restaureringsprosjekt som liksom skal være endelig, ønsker vi ikke i ettertid å tenke "Shit! Hvorfor gjorde vi det ikke slik i stedet?". Så frustrerende!


Til tross for at vi kastet litt maling på veggene i huset vårt før vi flyttet inn, er vi som nybegynnere å regne i dette restaurerings- og renoveringsgamet. Å tenke helhetlig og fremtid i alt vi gjør, er nytt for oss, og når vi nå snart er ferdig med det første prosjektet i rekken av mange, er det også for sent å tenke på alle mulighetene som ligger der. Eller snarere lå der. Vi har tatt et valg, og ferdig med det. Nå er det for sent å endre på det som er gjort. På én måte er det en skummel tanke, men samtidig er det en befriende tanke også. Snart kan vi gå videre. Igjen ligger det et hav av muligheter foran oss, og så gjenstår det bare å velge de beste. Enklere sagt en gjort. Utvilsomt. Om bare et par uker er det huset vårt som skal begynne renoveringen, og da kan vi ta med oss alt hva vi har lært av prosessen med bryggerhuset. Så gjenstår det å se da, om vi faktisk lærte noe.


Jeg er i alle fall godt i gang med researchen, slik at vi kanskje slipper å stå i butikken, fem minutter før stengetid, og krangle om hvorvidt vi skal "ha den eller den?" Nå er jeg i stand til å kjenne igjen gangen i byggeprosessen som Bustesnekkermannen kjenner så godt, og jeg kan kanskje klare å ligge det lille skrittet foran, slik at jeg ikke blir overrasket av spørsmål som "den eller den?". Bustemannen er, forhåpentligvis, i stand til å forstå at hans kone gjerne trenger litt betenkningstid når det kommer til detaljene, og at hun liker å ha en plan på det som skal gjennomføres.


Enn så lenge er vi i allefall godt fornøyd med valgene som er tatt for bryggerhuset. Det har vært mange detaljer å ta hensyn til, og det er først når alt er på plass at vi vil kunne se om vi har klart å skape den helheten vi har etterstrebet å oppnå. Om ganske nøyaktig én uke i dag er alt helt ferdig, og det blir veldig spennende å se om vi har fått det til. Vi gleder oss til å se det endelige resultatet av alle valgene vi har tatt, og alle arbeidstimene som er lagt ned, og jeg gleder meg til å dele det med dere! Bildene i innlegget viser noen av alle disse detaljene - noe er på plass, annet ligger klart til montering. Følg med!

 

, som beklager et litt langt innlegg, men det får så være.

6 kommentarer:

Christine sa...

Hei, snuppa!

Veit godt korleis da e å stå der og måtta bestemma "den eller den" rett før stenging..men tippe de gjorde gode valg, og at alt blir bra til slutt :) Glede meg MASSE til å sjå da ferdige resultatet!!

Ønske deg ei flottings veka!

PS: Skal du på Glansdagen..? Eg lure litt, men klare ikkje å bestemma meg..blir jo litt dyrt med reising og hotell, men hadde vore sabla gøy :)

Klems frå Christine

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ha ha ha, den situasjonen med en som driver grundig research og en annen som bare tar det første tilgjengelige - den kjenner jeg godt til. Og ja, jeg er den første av dem. ☺

RoseSommer sa...

Handle with care.....

Kamelryttersken sa...

Blir så bra så. Er bare å koble research med beslutningsevne...

Kose- grisene ♥ sa...

Hehe, jeg kan godt se for meg dere, og tror nok at jeg da hadde ledd minst like mye som kassadama.
Kjenner jeg gruer meg til vi skal pusse opp innvendig i huset, og ho mor får litt mer å si, for da blir det mange avslutninger å ta. Og det er jo uendelig mye å velge i! Og så fort man er ferdig, så finner man som regel noe som er myyye finere.
Men men, sånn er det vel bare å bli voksen ;-)
Ha en fin dag kjære deg, håper alt er bra med dere! Klem :-)

Fru Andersen sa...

Hehe, ikke lett det der nei! Noen ganger lurer jeg på hvor langt tid folk har hatt når de planlegger hus og hjem, alt er så gjennomført! Mens vi oftest har vært litt sånn; "Å ja dere har bestillingstid på den ja...hm...da må vi ta en annen for vi trenger den NÅ"

Fine bilder du viser da! Synes de leieboerne deres er skikkelig heldige jeg, flytte rett inn i noe så nytt og flott:-)

Ellers kan jeg trøste deg med at det er flere som har mistet fotfestet! For leeenge siden.... Tidligere festglad fyllebøtte gleder seg kostelig til hver mandag, da er det nemlig tømming av søppelspannet, og det blir alltid så fullt så det er så deilig å få det tømt....??!! Det er en god stund siden jeg fant ut at ulltøy gjør seg under festkjoler anytime... Plutselig er det litt slitsomt å ta ting på sparket...kan ikke folk planlegge litt da??!! P2 er en klar vinner over alt det andre bråket som går over eteren...osv...

I morgen tidlig er det rett på Ahus for meg, da blir lillebror hentet ut enten han vil eller ei! Men kanskje han komme ri kveld/natt nå da, for å liksom vise at ingen kan bestemme over ham likevel liksom;-)

Klem på du!

Related Posts with Thumbnails