Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
søndag 23. januar 2011

Litt om hverdagsblogging, men mer om betong

Bustebloggen skal liksom være en hverdagsblogg, og skal i så måte omhandle min hverdag. Ingen kan vel si at den ikke handler om min hverdag, men Bustebloggen eksponerer jo ikke hele min eksistens heller. Hverdagen min er langt mer enn Norgesglass, tulipaner og blondineutsagn. Ikke går jeg rundt og er sånn hysterisk festlig hele tiden, og jeg har heller ikke nestekjærlighetstanken lengst fremme i pannebrasken dagen lang. Utrolig, men sant altså! 

Det er spesielt én del av min hverdag jeg ikke har spandert så mye plass på her i Bustebloggen. Det er den delen som opptar størst plass i min hverdag, nemlig studiene. Etter å ha fullført bachelorstudiet i økonomi og administrasjon våren 2009, begynte jeg høsten samme år på en bachelorgrad i ingeniørfag. Nærmere bestemt bygg- og anleggsingeniør. Tulipanene og blondebåndene tatt i betraktning, rekk opp hånda alle som hadde gjettet dét!

Min hverdag er i stor grad konsentrert rundt stålkontstruksjoner, landmåling, geoteknikk, kjemi, fysikk, komplisert matematikk, betong, Norsk Standard og byggteknisk lovverk. Dette opptar langt mer av min tid enn gardiner og blomsterkvaster, uansett hva Bustebloggen gir inntrykk av. Årsaken til nettopp det, er som jeg skrev i mitt forrige innlegg, at "selv om jeg finner betongens eksponeringsklasser uhyre interessant, betviler jeg sterkt at dere er av samme oppfatning." Der tok jeg visstnok feil, for det var faktisk opp til flere som var interessert i dette med betong. I allefall tilsynelatende. Så, av den grunn vies resten av dette innlegget til betong. Concrete. Betoon. En béton. Betonu. Concretas.


Men, hva skal jeg så fortelle dere om betong som dere egentlig bryr dere om å vite? Jeg kan jo selvsagt fortelle dere at betong hovedsakelig består av sement, vann og tilslag (sand og sten). I samme slengen kan jeg jo også nevne at det er vanlig å tilføre betongen ulike tilsetningsstoffer for å gi betongen bestemte egenskaper. Om du for eksempel skal ha betong som er bedre rustet mot frost, kan du tilføre såkalte luftinnførende stoffer, L-stoffer også kjent som. Er det slikt dere lurer på?

Jeg kan også, dersom det skulle være av interesse, fortelle dere at betongen deles inn i såkalte eksponeringsklasser, etter tabell 4.1 som er i overensstemmelse med NS-EN 206-1. Her klassifiseres betongen med bakgrunn i hvilke miljøfaktorer den utsettes for. For eksempel er betong klassifisert i gruppen XC1-4 betong som utsettes for korrosjon fremkalt av karbonatisering. Fundamenter, for eksempel, tilhører eksponeringsklasse XC2.

Videre har man da i tabell NA.4.4N, i overensstemmelse med NS-EN 10080, en oversikt over minstekravet til bestandighetsklasse, avhengig av eksponeringsklasse. Bestandighetsklassen forteller kort fortalt hvilket v/c-tall betongen skal ha. Dette tallet beskriver masseforholdet mellom vann og sement i betongen, og jo høyere v/c-tall, jo løsere er betongmassen.

Synkmålsprøve: v/c-tall på 0.7. Ikke bra.

I betongfag er det også ganske mye regning, da fortrinnsvis på materialfaktorer, slik at man finner bruddgrensetilstander og andre nødvendigheter for at man skal kunne lage sikre betongkonstruksjoner. Herunder type armeringsstål, hvor mye armeringsstål, avstand mellom armeringsstål, også videre.

Dersom det skulle være av interesse, kan jeg gjerne ta et dypere dykk ned i betongfag sammen med dere, men er dere spesielt interesserte vil jeg anbefale boken Betongkonstruksjoner av Sørensen. I følge bokhandleren er denne boka spesielt populær i den italienske mafiaen, som om dere har kontakter, kan dere sikkert få den til en billig penge. Dersom det ikke stormer til minst fire nye følgere etter dette innlegget, er jeg overrasket, men jeg håper uansett at jeg har innfridd ønskene til dere som forleden dag etterspurte litt mer om betong. Dersom det er ønskelig, kan jeg gjerne gi dere en innføring i metalliske materialer og landmålingens frempunkter og byttepunkter også, men det får bli en annen dag. Nå er det søndagskos som gjelder!

Ha en fin søndagskveld!

Bildene er fra betonglab på skolen.


 

13 kommentarer:

Jennys fire vegger sa...

You lost me at "Er det slikt dere lurer på?" :-D

En dog; Spennende å få vite mer om hva hverdagen din består av, og jeg hadde ikke gjettet det, nei.

Ha en fin søndag videre, og en fin ny uke.
Klem Jenny

InstatreffNorge sa...

Må desverre innrømme at jeg skummet veldig fort igjennom alt betongfjaset;) hihi... men greit å fjase om litt annet enn blomster og blonder og snuppa...selvom jeg liker det best;)

Klemme:)

Shy sa...

Hehe! Eg likte å høyre om betong. Trur faktisk at du greier å skrive intersannt om det meste. Men eg kjem nok ikkje til å kjøpe den boka du henviser til! ;) Lykke til med studiene!

Pia sa...

He he, jeg har ant at du har drevet med et eller annet sært...;)
Og her kom betonginnlegget!

Frøydis sa...

Øøøøø..hva sa du egentlig nå???
Gubben er sivil-ingeniør og jeg blir like tom i blikket når han skal fortelle hva han EGENTLIG gjør...hehe

Men, flink og tøff er du som tør å ta på deg studiene..regner meg du har passert 20år?? ;-))

Ha en fin kveld videre og klem fra meg

Randi sa...

Oi..... Du kan MYE mer enn meg om betong!!!! Til tross for at jeg er arvelig belastet med "jeg liker å støpe og mure-genet" som jeg har fått fra min far, befinner jeg mer på "skal jeg ha mer vann i-stadiet". Føler liksom at det er min jobb:)
Heia deg, og lykke til videre med studiene! Skikkelig tøft, altså:)
Klem, Randi

Unknown sa...

Hohoho, du fekk det te ja! :o)
Takker for detaljert innføring i nåke som eg definitivt ikkje visste nok om fra før ser eg ;o)

Snuskebassa sa...

Kildehenvisning og greier!
Jeg er nok ikke så betongpreget...selv om jeg helt sikkert kommer til å støpe en eller gang?
Så om jeg kjøper den boka, så finner jeg ut hvilken betong blanding jeg bør bruke til neste års julegaver?
Klem fra Liv

RoseSommer sa...

Antagelig er det sunt at du av og til er litt opptatt av tulipaner. Hørte om en idag som til vanlig tilbringer etpar uker i slengen med den viktige jobben å sørge for at nasjonen Norge får mye sort gull opp av et hull i havbunnen. (Tusen takk!) Men egentlig er han mest oppatt av fluefiske. Sunt å ja flere ben å stå på. Bare de er godt plantet på bakken.
Ha en fin uke på skolen. Nå må du være flink jente, da!

Elisabeth, innerst i veien sa...

He he, betong er også bloggbart. Jeg kontakter deg om jeg skal konstruere noe. ☺

Anette (Hvit Romantikk) sa...

Joda, er enig med Elisabeth over her at betong også er bloggbart. Og facinerende på sett og vis var det også, hihi... Men mest av alt likte jeg de fine ordene: Concrete, Betoon, En béton, Betonu og Concretas. Hørtes litt mer fancy ut enn betong liksom ! ;) Men gøy å se hva du driver med på skolen. ♥

Ble bittelitt distrahert her av tuting utenfor. En "idiot" som hadde parkert på fortauet når måkebilen skulle gjøre jobben sin her. Står svart på hvitt utenfor at det skal være veiarbeid her fra kl.07, og så hadde han tilogmed parkert på fortauet. Han sto der nokså lenge og det ble bot på han gitt. Han kom løpende ut her uten jakke og greier, så tydeligvis skulle han bli der han var en stund. Men boten måtte han pent ta i mot, og det fortjente han vel...

Håper du får en strålende dag vennen, kos deg ! ♥

Stor klem fra Anette :)

A K sa...

hei :)

Jeg er "treningsenke" på mandag, onsdag og fredag og kveld så da er jeg uansett alene hjemme (ikke at det er vanskelig å få mannen til å ta seg en tur ut ;) ) så velg en kveld du gidder å ta turen hit du så er jeg veldig glad for besøk :)

Flinke studenten!! Ikke at jeg heller skjønner så mye av fagene dine (sov litt da vi hadde kortverson av byggningslære på jordbruksskolen...) men skjønner i allefall at du står på og er flink på skolen :) Merker at jeg har vært lenge hjemme nå, det er ganske kjedelig å ikke lære noe nytt ;) Men snart har jeg jo baby å henge fingrene i så da blir det bra. Bunken med bøker jeg skal lese er heller ikke tom ;)

klem

Jannes lille sted sa...

Hei ☺
Så spennende med studier! Jeg må ærlig innrømme at jeg datt av lasset etter: "...betong hovedsakelig består av sement, vann og tilslag" haha. Kjente på meg at dette ikke var heilt min greie. ☺
Men så koselig at du forteller litt mer om din hverdag da, og hva den virkelig består av!

Ha en flott dag! Med elller uten betong ☺
Klem Janne Merethe

Related Posts with Thumbnails