Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
torsdag 30. juli 2015

Smak av minner

I disse dager er det hektiske tider her på Fjellborg. Bærhøsten er i full gang, og det plukkes, saftes og syltes til matboden i kjelleren nærmest når bristepunktet. Så mye godt vi har i vente utover vinteren!


I frukthagen har vi en diger busk med solbær, og en enda større busk med rips. Ikke alt er helt modent ennå, men bærene høstes fortløpende og havner i fryseren i påvente av at buskene tømmes helt. Da skal det saftes, og vi er spente på hvor mange flasker med solbærsaft og ripssaft vi får i år. Mon tro om det blir flere i år enn i fjor?


Vi har også en god del bringebærbusker, og hver eneste kveld er vi ute med skåla for å høste inn bærene som har modnet det siste døgnet. I dag hentet jeg inn godt og vel to liter med bær. Store, søte og saftige bringebær. Også disse havner i fryseren, og når sesongen er over, skal alt kokes til syltetøy. Eller saft. Jeg har ikke helt bestemt meg ennå. Godt blir det nok uansett!


Siden vi bor i skaukanten, er også veien kort til masse deilige blåbær. Ja, vi har allerede vært ute på flere blåbærturer. Det later til å være et godt bærår i år her vi bor, så vi plukker så mye vi klarer. Skjønt, det blir et slags overskuddsprosjekt akkurat denne blåbærplukkinga, for selv med bærplukkeren tar det sin tid å fylle spannet. De er jo så små! Med alt annet som også er å gjøre, så tar vi en liter her og en liter der, alt ettersom tiden strekker til. Da er det i det minste bra at vi ikke har lang vei. Bærene røres til deilig syltetøy som skal smake bra sammen med vinterens mange pannekakemiddager.


All plukkingen, saftingen og syltingen tar sin tid, og det blir ikke tid til så mye annet akkurat nå. Likevel er vi skjønt enige om at det er vel verdt all tiden, for vi får jo så masse igjen for det! Saft og syltetøy som smaker av både sommer og minner, er god mat og ha med seg gjennom vinteren. Dessuten syns vi det er viktig å utnytte de ressursene som vi har så lett tilgjengelig. 


Egne barndomsminner er også en god drivkraft for å lage saft og syltetøy selv, for det var jo ingenting som smakte bedre på brødskiva en bestemors rørte jordbær! Fikk man et glass med ripssaft til også, var lykken komplett. Tenk om mine egne barn også kan få med seg like smakfulle minner fra sin barndom? Smakene av sommer og barndom. Det håper jeg!


3 kommentarer:

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...

Kjenner både lukt og smak så godt som du beskriv det!
Har sylta både jordbær og bringebær, frå butikken. Kjeøkkenhagen byr på lite. Men gler meg til blåbær, tytebær etc blir modne i skogen, det er meditasjon å plukke bær!

Fru Jacobsen (@frujacobsenno) sa...

Åh, når jeg ser hvor flinke dere i blogglandia er til å plukke bær, så får jeg tre på ungene regntøy så får vi ut i skogen å plukke bær en dag vi også kjenner jeg :)

morsananne sa...

Bær i fra skog og hage gir sommersmak i munnen på kalde vinterdager! Du burde spare noen bær i fryseren til luksus-sommerminne-dessert! Når det er som mørkest og kaldest tar du og koker opp 2 deler vann og en del sukker og har oppi frosne bær. Bær og saus har du oppå vaniljeis. Å hildrande du så godt det er! Jeg kjenner jeg må jukse litt og ta frem noen rips i morgen :-D Hilsen Anne

Related Posts with Thumbnails