Velkommen til Bustebloggen

En utpreget hverdagsblogg med små gløtt fra en hverdag som nok ikke er så festlig som mange skulle tro. Her luftes små og store tanker, det skrytes av interiør og gryende håndarbeidsferdigheter, mens hverdagsgledene står i sentrum. Det hele krydres med en stor porsjon humor, men har også små stikk av alvor. Håper du vil like deg her, og legg gjerne igjen et spor før du går.
onsdag 15. september 2010

Bæsjen – hvem gjorde det? (Advarsel: Til dels sterke bilder for sarte sjeler!)

Jeg er en ekte leseHest, og har en stor fascinasjon for bøker. Jeg er imidlertid opptatt av bokens tittel, og det er gjerne tittelen som er avgjørende for hvorvidt jeg fatter interesse for en bok eller ikke. For noen år tilbake, så jeg en bok med tittelen ”Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans”, og jeg kjente at det ville jeg gjerne vite også. Jeg fikk meg likevel ikke til å kjøpe boken; jeg syns liksom det var for ille å kjøpe en barnebok til drøye hUndrelappen bare for å finne ut hvem som hadde plassert ei ruke på toppen av hodet til Mr. Muldvarp.


Årene har gått, og med jevne mellomrom har jeg tatt meg i å undres over muldvarpens skjebne som toalettsubstitutt. Hvem var egentlig synderen?


For et par-tre uker siden var vi på UNO-kveld hos våre favorittNaboer, og plutselig fikk jeg se en kjent bok ligge under bordet, dog i dansk versjon. Heldige meg fikk lov til å låne med meg husets ettårings bok hjem. Endelig skulle jeg finne ut hvem som måtte bæsje!Jeg sparte boka til jeg hadde en ledig stund, tente levende lys og krøp godt til rette i sofakroken med pledD og det hele. ”En dag, da den lille muldvarp stak hovedet op af jorden for at se…” Jeg følte meg på nett med hovedpersonen med én gang, nærsynt som han var stakkar. Jeg leste side opp og ned, mens spEnningen var til å ta og føle på. Ikke var det dua, og ikke var det haren. Heller ikke var det fluene. Og jammen, tror dere ikke at det var Hans Henrik som hadde bæsja? Den frekkasen!


Min kjære nabo mener at boken fremfor noe handler om ekskrementer, men jeg vil tørre påstå at her må vi dykke dypere enn som så. Jeg tør faktisk driste meg til å si at Hans Henrik har dårlig oppdragelse, og siden de fleste lider under mangel på sådan, har han det sikkert ikke så bra hjemme. Sett i lys av dette, må vi jo kunne ha en viss medlidenhet med stakkars Hans Henrik, men det hjelper jo ikke den traumatiserte, dog handlekraftige, muldvarpen. Er det riktig at noen bare skal tillate og la seg tråkke på fordi andre har det verre? Personlig tror jeg at det er viktig at muldvarpen ikke blir smittet av ”snill pike”-syndromet (særlig siden han er gutt), og at det derfor hadde vært på sin plass om han fikk mulighet til å bearbeide hendelsen. Vi har her en sak med mange sider, så jeg åpner for debatt nederst i innlegget.


Rent avslutningsvis vil jeg bare ha sagt at ”Muldvarpen som lurte på hvem som hadde bæsjet på hodet hans” er en god og underholdende bok med god flyt i handlingen. Det skjer noe hele tiden, liksom. Dårlig med daudpunkter her altså. Hvorvidt den tilfredsstiller kunnskapshungeren hos de over tre er uvisst, men jeg vil anta at det beror på hvorvidt man er bevandret i skog og mark eller ikke. Så, tilbered en god kopp kakao, sprut på med krem og sett dere godt til rette i sofakroken og pløy igjennom. Det burde være gjort på en fem minutters tid.P.S. Hvis du ikke gidder å lese boka, og lurer på hvem Hans Henrik er, så kan jeg røpe såpass som at svaret er gjemt i teksteN.

 

14 kommentarer:

Frøydis sa...

God morgen :-))
Bare Fordi du ga oss et tips på hvem som bæsjet, MÅTTE jeg jo lese om igjen..elleR ihvertfall finne de STORE bokstavene, hehe..
Hurraaa, jeg vet hvem som bæsjet...dumme dumme....ku? neida, skal ikke rØpe det. Må jo la De andre leserne få sjansen tIl å løse mYsSteriet, hehe..
Klem fra...vel, du får sette sammen Bokstavene da, hehe

Enda et utrolig underholdene innlegg fra deg! Er SÅ glad vi har funnet hverandre her inne i bloggLandia

MammaMy sa...

He-he. Den boka er ein favoritt for 3-åringen her i huset! Men det var eg som kjøpte den ja.... :)

Pia sa...

He he, jeg vet hvem Hans Henrik er - vi har boka, OG vi har sett Muldvarpen på teater,faktisk. Det var hysterisk morsomt med den store bæsjen på Muldvarpens hode, og artig med alle de andre typer med bæsj.

Madame Mim sa...

Takk for tipset! Nå vet jeg hva jeg skal kjøpe til Pingu vilheller ikke på treårsdagen som står for døra. Så får jeg lest den selv.

Shy sa...

Hehe! Kjenner til boka og dens hemligheter. Har også sett dette på teater, som forøvrig var veldig morsomt, sjølv for vaksne!

Janet sa...

Hehe. Fantastisk dypdykk i en finfin bok. Godt du tar opp saken! Den fortjener å bli behandlet og diskutert med den største verdighet!

Kali- sa...

Bæsj er jo noe som fascinerer veldig i en viss alder. Noen mennesker forblir i den alderen til de er godt voksne (ja, for alder er jo en tilstand, ikke bare et tall ;)).
Her i huset er også Mulvarpen-boka en sikker vinner - og barna benker seg foran Barne-TV hver onsdag for å finne ut "Kem som har bæsja?!" sammen med Finn Arve (Ugler i mosen) :D

Så jo... Mulvarpen er en (...Heh! Hør nå! *fnise-fnise*) dritbra bok!

:P

Hegeslilleboble sa...

Haha, du skriver så godt. Sitter og humrer for meg selv her:). Den boka er veldig poppis her i huset også- tror alle unger jeg kjenner liker den:)

Kali- sa...

Jeg må forresten samtidig anbefale "Lille larven Aldri-Mett" som bok til smårollinger! :D Den handler dog ikke om bæsj...

Bergljot sa...

@Madam Mim: Pingu har den fra før! Kjøp heller en av bøkene om "Prompehunden Walter".

Artig bok. Og enda artigere på dansk, ser det ut til!

Siri sa...

Det er en fantastisk bok :-) Her i huset er det en klassiker. Vi har også vært og sett teaterstyket på Trikkestallen. Bæsj er humor - nesten uansett!
Det er en bok om en liten kanin som bare kan si BÆSJ! også - vi ler oss ihjel hver gang!

A K sa...

den boka er populær her i huset også :)

Nå for tiden leser vi lettleste bøker hvor det kun er store bokstaver og noen ord er byttet med tegninger. A.T staver seg gjennom sidene og mamma`n blir ikke lite stolt vettu ;) Håper hun skal få masse glede av å lese framover, det er ikke så mye som slår en god lesestund ;)

Har dere lyst å gå søndagstur sammen med oss på søndag da? I en eller annen skau her eller hos dere og båle o.l.? :)

klem

Helen sa...

Ja den boka har jeg lest om og om igjen for datteren min da hun var liten - hun likte den så godt.

RoseSommer sa...

JeG er i sjokk! Vår kjÆre Anne-Cath Vestly vaR kjempemodig i miN barndom og fortalte ungene at barn lå I magen til moreN. Det var max av hva vi tålte av informasjon og spenninG i min tid. Bæsj ville nok ikke gått an den gang....

Related Posts with Thumbnails