Med fire hjemmelagde brød har jeg reddet påskefrokostene. Alternativet var knekkebrød og tørt kjøpebrød. Her i huset har vi faktisk vært ganske flinke til å bake brød sånn til vanlig også, men en kald vinter har satt en stopper for brødbaksten noen måneder. Huset er gammelt og trekken heftig, så innen vi får varmen i huset etter endt dag, blir tiden knapp til gjærbakst. Nå går det imidlertid mot varmere dager, så nå blir det nok mer og mer hjemmelaget brød som fyller sultne mager igjen. Det blir deilig! Hjemmelaget brød smaker mye bedre, og er dessuten billigere enn kjøpebrød.
Jeg har også gjort et nytt forsøk på klippekrans. Jeg satte dobbel deig denne gangen også, men i stedet for to store, eller eventuelt to små, lagde jeg én enorm (da var jeg jo hvertfall på den sikre siden).
Boller har det også blitt, og min kjære ristet på hodet og lo når jeg med bekymret mine lurte på om han trodde det ble nok boller. Jeg satte nemlig dobbel bolledeig også, og det ble så mye deig at jeg måtte fordele den i to boller for at den skulle få plass til å heve. Og nok ble det! 80 boller ligger nå og kjøler på kjøkkenbenken min, før de havner i fryseboksen i påvente av og bli til deilig kaffekos. Noen er fylt med fristene melkesjokoladebiter, andre med vaniljekrem.
Her kommer oppskriftene på dagens fryseboksfyll:
Hverdagsbrød (2 stk)
50 g gjær
3 ss olje
1 l lunkent vann
2 ts salt
13 dl grovt mel (jeg blander sammalt hvete og spelt)
12 dl hvetemel
Gjærdeig tilberedes på tradisjonell måte, før jeg smører to brødformer og legger deigen til heving i disse. For å få brødene til å heve raskere, setter jeg brødformene inn i hver sin brødpose. Stekes på 200 °C i ca. 35 minutter på nederste rille.
Klippekrans (1 stk)
25 g gjær
50 g smeltet margarin
2 dl lunken melk
3 ss sukker
½ ts kardemomme
5 ½ dl hvetemel
Fyll:
Sukker, kanel, smør
Gjærdeig tilberedes på tradisjonell måte. Trill ferdighevet deig til en 20 cm lang pølse. Kjevle pølsen til et rektangel på 25x50 cm. Smør et tynt lag myk margarin utover leiven og strø på et jevnt lag med sukker og kanel. Rull leiven fast sammen til en pølse fra langsiden, og legg den med skjøten ned på en bakeplate. Klipp dypt i kransen med 1 ½ cm mellomrom og bøy "bladene" vekselvis til høyre og venstre. La klippekransen heve, før den pensles med egg/vann/melk. Dryss gjerne med perlesukker over for pynt. Stekes på 220 °C i 15-20 minutter på nederste rille.
Ingeborgs boller (40 stk)
1 kg hvetemel
½ ts salt
200 g farin
200 g smeltet margarin
6 dl væske (vann/melk)
100 g gjær.
Påsken er herved reddet!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar